کبیر کوه در استان ایلام شهر دره شهر

دسترسی سریع:

امروز تصمیم گرفتیم مطالبی را درباره کبیر کوه زیبا برای شما بگذاریم. اگر شما هم از طرفداران کوهنوردی و طبیعت‌گردی هستید و به دنبال مکان جدیدی برای سفر هستید، این متن مختص شماست.

همان‌طور که میدانید استان ایلام در منطقه کوهستانی رشته‌کوه زاگرس قرار دارد. رشته‌کوه زاگرس بزرگ‌ترین رشته‌کوه غرب کشور عزیزمان ایران است که جاذبه‌های طبیعی زیادی را در خود جای‌داده است.

سالانه تعداد بسیار زیادی از گردشگران برای دیدن این جاذبه‌های طبیعی و لذت بردن در طبیعت بکر استان ایلام برنامه‌ریزی می‌کنند. یکی از قدیمی‌ترین و زیباترین سلسله کوه‌هایی که در شهرستان دره شهر استان ایلام واقع‌شده است کبیر کوه است.

کبیر کوه کجاست

کبیرکوه
کبیرکوه

رشته کوه کبیر کوه یکی از طولانی‌ترین سلسله کوه‌های رشته‌کوه زاگرس در استان ایلام است. همانند همه رشته‌کوه‌های آن منطقه کبیر کوه هم از شمال غربی ایران تا جنوب شرقی امتدادیافته است.

کبیر کوه درواقع در استان ایلام و جایی در نزدیکی شهرستان زیبای دره شهر قرار دارد.

تاریخچه کبیر کوه

کبیر کوه که در زمان‌های قدیم به نام‌های کردی یا عظیم کوه هم شناخته می‌شده، یکی از تاریخی‌ترین کوه‌های ایران و استان ایلام به‌حساب میاید. تاریخچه این کوه به دوره کرتاسه برمی‌گردد. طول 175 کیلومتری و عرض بین 45 تا 80 کیلومتری این رشته‌کوه می‌تواند دلیل قانع‌کننده‌ای باشد که نیاکان ما به آن عظیم کوه می‌گفتند.

در امتداد کبیر کوه، کوه‌های کوتاه و بلند دیگری بهنام‌های دینار کوه، سیاه کوه، سهند و اناران وجود دارند که سلسله کبیر کوه را تشکیل می‌دهند. بلندترین قله این رشته‌کوه 3065 متر ارتفاع دارد که به محل بسیار زیبایی برای کوهنوردان تبدیل‌شده است.

از بناهای تاریخی اطراف کبیر کوه می‌توانیم بفهمیم که تاریخچه کشف وزندگی در کوهپایه‌های این منطقه زیبا به زمان ساسانیان در ایران برمی‌گردد. وجود رودخانه سیمره که از کبیر کوه سرچشمه می‌گیرد و در امتداد جنگل‌های اطراف این کوه سرازیر می‌شود، باعث پدید آمدن آبشارهای متعدد و مراتع و آبادانی های سرسبز شده است.

گمان می‌رود که اختلاف آب‌وهوایی منطقه کبیر کوه با آب‌وهوای کوهستانی ایلام باعث به وجود آمدن روستاها و بناهای تاریخی در زمان‌های قدیم بوده است.

معماری کبیر کوه

کبیر کوه کجاست
کبیر کوه کجاست

اگر بخواهیم درباره معماری بناهای تاریخی اطراف کبیر کوه صحبت کنیم باید بگوییم که اکثر بناها به سبک معماری زمان ساسانیان و تا حدودی صفویه و قاجار است. بازمانده بناهایی مثل پل گاومیشان، شهر ماداکتو و آتشکده‌های کبیر کوه نشان‌دهنده معماری غنی آن سال‌ها بوده است.

درباره سیمای عمومی کبیر کوه اما باید بگوییم این سلسله کوه باصلابت از نگاه اول چشم هر گردشگری را به خود خیره می‌کند. دامنه کوه بسیار سرسبز و دارای پوشش گیاهی بسیار متنوع است. همچنین آبشارهای ریزودرشتی که در منطقه کبیر کوه در میان جنگل‌ها وجود دارد به مقصد اصلی طبیعت گردان امروزی بدل شده است.

جنس سنگ‌های آهکی کبیر کوه باعث به وجود آمدن غارهای بسیار زیبایی در این سلسله کوه شده است. به‌مرورزمان با افزایش رانش زمین، زلزله‌ها و افزایش آب رودخانه‌ها در مواردی به تعداد غارها اضافه یا در مواردی باعث تخریب غارهای قدیمی می‌شود.

ویژگی‌های کبیر کوه

اولین ویژگی خاص کبیر کوه تنوع پوشش گیاهی و جانوری منطقه حفاظت‌شده کبیر کوه است. در اواسط سال 1380 منطقه حفاظت‌شده کبیر کوه تحت حفاظت سازمان محیط‌زیست استان ایلام قرار گرفت. تنوع ارتفاعی در کوهپایه این رشته‌کوه باعث وجود اکوسیستم‌های متنوع برای زیست انواع جانوران و گیاهان شده است. با قدم نهادن در این منطقه می‌توانید گونه‌های جانوری و گیاهانی را ببینید که در کمتر جایی از ایران می‌توان آن‌ها را یافت.

باید به این نکته توجه کرد که هرچقدر از دامنه کبیر کوه دورتر می‌شویم پوشش گیاهی غنی‌تر و بکرتر است. به همین دلیل است که تعداد زیادی از گردشگران توسط قایق یا کوهنوردی‌های طولانی در مسیرهای جنگلی و مراتع و رودخانه‌ها به سمت تنگه‌ها و آبشارهایی که در دل کبیر کوه قرار دارند می‌روند.

ویژگی های کبیر کوه
ویژگی های کبیر کوه
  • یکی از ویژگی‌های دیگر کبیر کوه که سالانه تعداد زیادی از گردشگران ایرانی و خارجی را به سمت خود می‌کشاند وجود گونه گیاهی نادری به نام درخت لرگ است. این درخت دقیقاً در نزدیکی شهرستان بدره واقع‌شده است و دارای صدها آبراهه و چشمه‌های خروشان است.
  • به‌عنوان آخرین ویژگی می‌خواهیم به گونه جانوری متنوع کبیر کوه اشاره‌کنیم. اکثر این‌گونه ها شامل کل و بز است. در مواردی در منطقه حفاظت‌شده می‌توان شاهد حضور خرس قهوه‌ای، پلنگ، گربه وحشی، سنجاب ایرانی و… بود.

بهترین زمان سفر و مسیرهای رفتن به کبیر کوه

بهترین زمان برای سفر به کبیر کوه فصل بهار و تابستان است. در این فصل تمامی گونه‌های گیاهی این منطقه سبز هستند و می‌توانید از تمام پتانسیل طبیعی این منطقه مثل شنا در استخرهای طبیعی، قایقرانی در رودخانه‌های خروشان، لذت در دشت‌های شقایق و نرگس و… بهره‌مند شوید.

البته که برای طرفداران سرما و دیدن برف بهترین زمان فصل پاییز و اوایل زمستان است.

مسیرهای دسترسی کبیر کوه: برای رسیدن به کبیر کوه کافی است بعد از رسیدن به استان ایلام به سمت جاده دره شهر و بدره بروید. در نزدیکی این شهرستان تابلوهایی وجود دارد که شمارا به منطقه کبیر کوه هدایت می‌کند.

دیدنی‌های اطراف و اقامتگاه‌های نزدیک کبیر کوه

همان‌طور که پیش‌تر اشاره کردیم کبیر کوه به دلیل قدمت چند هزارساله دارای جاذبه‌های گردشگری فراوان و بناهای تاریخی بسیاری است. در ادامه به تعدادی از نزدیک‌ترین مناطق دیدنی اطراف کبیر کوه اشاره خواهیم کرد:

  • قله کان صیفی که بهترین مسیر برای تماشای مناظر دیدنی کبیر کوه برای کوهنوردان است.
  • تنگه بهرام چوبین
  • غار آقامیر
  • آبشار هفت آسیاب
  • دریاچه دوقلوی سیاه گاو
  • دره خزینه
  • تالاب‌های پل‌دختر
  • پل تاریخی گاومیشان و ده‌ها جاذبه گردشگری و تاریخی دیگر.
سفر به کبیرکوه
سفر به کبیرکوه

باید به این نکته اشاره‌کنیم که اگر قصد سفر به کبیر کوه رادارید بهتر است برای بیشتر از 2 روز اقامت در این منطقه برنامه‌ریزی کنید تا بتوانید از تمامی جاذبه‌های اطراف شهرستان زیبای دره شهر دیدن کنید.

می‌توانید برای کمپ در کوهپایه‌ها با تجهیزات کامل اقدام کنید. همچنین اقامتگاه‌های بومگردی بسیار زیادی مثل اقامتگاه بومی کبیر کوه، ستاره و خانه بومی زاگرس آماده پذیرایی از شما گردشگران عزیز هستند.

اشتراک مطلب:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دسترسی سریع:

بیشتر از دره شهر بدانید:

پیمایش به بالا